Voorkomen is beter ...

Het aloude spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ is zeker van toepassing als het om stress gaat. Twijfel bij beginnende stressklachten niet te lang. Herken (en erken) de symptomen (4 Jij en stress / symptomen herkennen) tijdig. Een of meerdere consulten kunnen je al tot nieuwe inzichten brengen en tot een afname van de klachten leiden. Hierbij alvast enkele tips om verstandig met stress om te gaan.

Beweeg!
Meer beweging of sport geeft je nieuwe positieve energie en het is goed voor lijf en leden. Het biedt bovendien afleiding en een andere focus. Kies een vorm die bij je past en een vast onderdeel van je levenspatroon wordt.

Ontspan!
Ontspanning kan voor iedereen iets anders zijn. De een wandelt graag in de natuur en de ander leest graag een goed boek. Neem daar tijd voor! Luister naar muziek, maak een mooie fietstocht, neem een hobby. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Denk aan yoga of meditatie. Sta jezelf toe niets te hoeven of te willen en alles even los te laten. Neem de tijd voor dagelijkse genietmomenten: eten, slapen, samenzijn etc.

Motiveer!
Motiveer jezelf en stel jezelf kritische vragen.... Waar word je blij van? Wat wil je verbeteren in je leven? Hoe kan ik die dingen realiseren? Besef dat jij de baas bent over jouw leven. Het zijn jouw eigen keuzes die jouw gevoel van geluk kunnen bepalen.